Välkommen Vide-ung

Idag har Vide bott hos oss en vecka. Det är alltid omtumlande att få hem en ny liten valp i huset och det lär ta lite tid innan det blir riktig harmoni i flocken tror jag. Både Magic och Dusty är väldigt snälla hundar och dom är helt ovana vid en liten valp som inte lyssnar på dom. För Vide, han är nog av lite mer envist och hårdare virke än dom känner igen. Tillsägelser rinner av honom som vatten på en gås.

Beslutet att skaffa en hund till har inte varit lätt då jag tycker det räcker med två hundar egentligen men eftersom jag inte vet om Dusty kommer kunna träna lydnad igen på en högre nivå så kände jag att jag behövde en hund till. Förhoppningsvis blir Dusty bra men det får tiden utvisa, just nu är jag bara glad att han kan gå lös igen. Om än inte ohämmat i skog och mark utan han får hålla sig på skogsvägarna.

Tillbaka till Vide. Han är en liten bc-kille från Borderbrokes kennel. Hans mamma arbetar dagligen på en stor nötbesättning tillsammans med sin matte. Jag hoppas på att få en bc som är lite mindre lättfrustrerad än Dusty för det skulle bli svårt med två som hetsar upp sig lätt. Skulle säga att Vide är tålig, lite självständig, inte så lyhörd ännu men ändå relativt följsam. Inte alls lättstressad, jättegullig när han kryper nära och på natten bits han inte alls!! Glad och positiv till allt. Han älskar att sova i soffan precis som resten av oss.

Vide klarade hemresan bra, bara lite gnäll sista kilometern. När han kom in i huset började han direkt leka med första bästa leksak och det har han fortsatt med. Bådar gott. Han gillar överraskningar och mycket ombyte.

Jag hade förberett genom att valpsäkra förstås men ingen hade sagt att just denna lilla valp inte var särskilt imponerad av kompostgaller. Han river dom, klättrar på dom och flyttar dom lite lämpligt vartefter han vill någonstans. Att dom hamnar över honom ibland är inget bekymmer alls. Inte speciellt ljudkänslig och det känns skönt, så man får ta det onda med det goda!

MAT är en passion och han blir rejält galen när han inte får den snabbt nog eller ofta nog. Har fått öka på portionerna så nu är han lite nöjdare i alla fall. Jag upplever honom trots detta inte alls lika tokig i belöningsgodis som mina andra men jag har ju heller inte dragit upp honom och tränat på att han ska gasa på när det gäller sina belöningar. Överhuvudtaget så har jag varit restriktiv med belöningsgodis. Han har fått prova lite olika i väldigt små bitar. Främst är det hans namn jag vill befästa och rörelser mot mig men även SPOTT UT och NER och några fler smågrejer har vi börjat med. Första stegen i bädd och burträningen är påbörjad.

Vide är en trygg valp som sover gott om natten. Och några morgnar har jag t.o.m. vaknat innan han börjat röra på sig. Antagligen är det för att han sover bredvid mig, jag har offrat mig och sover på en madrass i hallen, min tanke är då att jag ska flytta bort från honom, inte han från mig. Får se om detta håller. Tänkte att han skulle sova med dom andra sen, men det lär nog dröja lite innan det blir aktuellt så jag får kanske ge upp min plan och flytta in honom i sovrummet.

Men efter en vecka och flera tillsägelser så har han blivit möjligen något artigare i alla fall men jag märker på Magic att hon tycker det är jobbigt. Hon har t.o.m. släppt lite leksaker när han tar tag och det är inte likt henne. Hon litar helt enkelt inte på honom ännu. Dusty tycker också att han är jobbig men han har börjat göra lite lekinviter ibland, dom kommer leka ihop framöver, det är jag säker på. Dusty verkar också ha en inbyggd radar att hålla lite koll på hur Vide mår och var han är. Det bådar gott inför framtida promenader. Misstänker att Vides självständighet kommer behöva jobbas på. Blir spännande att se. Att valpen fungerar i vardagen är det som är absolut viktigast för mig. Det kommer annars smitta av sig i lydnadsträningen också tänker jag.

Än så länge har han inte kissat eller bajsat inne en enda gång. Vilken liten mönstervalp!! Han verkar ha en stor blåsa den lille mannen. Jo, nu hann det bli dag 8 så idag skedde första olyckan när jag var ouppmärksam. Annars är han ganska lättläst när det gäller toabestyr.

Vad har vi tränat för lydnadsgrejer då??? HÄHÄ!!! Nä absolut ingenting. Det är fullt tillräckligt att lära känna sin miljö i hemmet och utanför. Träffa lite människor och andra hundar. Och han behöver få komma iväg och se lite bilar på avstånd. Märkte idag när vi för första gången åkte iväg till klubben att han tyckte det var lite läskigt med bilarna. Och det är ju inte så konstigt när vi bor mitt i skogen. Så nu får det bli lite småpromenader och han ska få börja ha koppel på sig – den träningen har vi inte hunnit med men det får bli kampanj på det i helgen. Och så ska vi ev. ta en liten snabb tur till grannen och se vad han tycker om stallmiljö och fåren. Jag brukar försöka se till att det inte blir så många saker på en dag och inte nya miljöer varenda dag. Tror att det är gott för valpen att få smälta intrycken. Idag blev det lite mycket då vi var både på klubben, åkte bil, och tog en snabbtitt in på Dogedu för att förbereda Vide inför nästa veckas jobb då han ska vara en mönstervalp på kurs!!!! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit