Fokus på Engagemang 1- Lekfulla lekar

Magic Foto: Lena Kerje

 

Inget fokus utan engagemang!

För varje ny hund som bott i min lilla flock har jag fått nya kunskaper med mig. Några av mina hundar har också fått mig att klura mer och mer på hur man bäst hittar “glöden” hos varje individ och hur viktig jag själv är i denna process.

Min tanke är att om vi ska kunna använda våra grundfärdigheter från vår verktygslåda behöver det finnas både kunskap och “rätt” känsla hos min hund.

Därför prioriterar jag att försöka få fram en riktigt go’ känsla, en ta i- lust och ett självförtroende som gör att min hund vågar prova att leka mina lekar. Det hjälper ju inte att jag tex lägger en target i en ruta, om inte hunden har något driv till targeten! En sådan hjälp blir ganska verkningslös.

Jag försöker också att läsa av vad som är vettigt att förvänta sig av just min hund. Växandeprocesser kan ta tid. Mycket är värt att försöka utveckla, men ibland behöver man påminnas om att något kan vara “good enough”. I alla fall för stunden.

Mitt och min hunds engagemang behöver finnas med hela vägen för att vi ska kunna fortsätta bygga grunder som på sikt ska växa till lydnadsmoment eller andra träningsmål jag kan tänkas ha.

Jag ser utvecklingen av lekarna som grunden till nästan all träning med min hund och i dom lekarna formas sen tex lydnadsmoment fram.

Vem är jag då?

Jag heter Ditte Andersson och bor och jobbar strax utanför Jönköping. Under vinterhalvåret har jag hundkurser i Bankeryd inomhus och under vår och tidig höst håller jag kurser utomhus i gårdsmiljö.  Sommarläger/helgkurser håller jag främst hos Väderstad Hundcenter mellan Ödeshög och Mjölby.

Idag har jag tre hundar, en tolvårig labbetjej, Magic, en sjuårig bordercolliehane Dusty och en 15 månaders jaktlabbetjej Tracy.

Jag började min utbildning på 80-talet då jag blev SBK-instruktör. På 90-talet utbildade jag mig vidare för att få mer kunskap och kunna jobba med hund som yrke, bl.a en ettårig utbildning på Hundens hus där det ingick tävlingslydnad, problemlösning för ägare/hund i vardagen, träningsutveckling i många andra sporter/nosjobb/trix/hantering m.m. Sen dess har jag hållit mängder med kurser IRL men också gjort några onlinekurser och fler är på gång.

Tävlingslydnad och jaktapportering är det jag själv brinner mest för att träna med mina hundar. Men genom åren har det också blivit en hel del annan träning, kongsök, trix och konster, viltspår mm. Jag håller främst valp/vardagssamarbetskurser, olika aktiveringskurser och tävlingslydnadskurser och då och då lite grundträning för retrievers i jaktapportering.

Med min tidigare labbetjej Abby var jag med i landslaget i lydnad i några år och som bäst kom vi fyra i kvalet på VM i Paris och etta i kvalet på VM i Salzburg. Vår träning byggde på en lekfull grund där Abby skulle ha självförtroende och vi tillsammans skulle ha en rolig träning utan att bli för allvarliga. Jag tänker att man kan vara väldigt seriös i sin träning – men man behöver inte bli så allvarlig! Och man kan med den inställningen komma långt. Med min tidigare hund gjorde jag misstaget att ta det alldeles för allvarligt och jag tänkte mycket på prestationer. Det var inte rätt väg för oss och blev kostsamt – men mycket lärorikt!

I mina “Lekfulla Lekar” hoppas jag att du ska få inspiration till dig och din hunds lek och träningsutveckling!

Kursen är tänkt för dig som har en valp, en unghund eller en äldre hund som du vill hitta nya verktyg för er träning med. Den kan också vara till nytta för dig som är instruktör i ditt arbete med att coacha hundekipage för att förbättra vardagsrelationen och att hitta glädje och engagemang som grund till olika hundsporter. Hundens välbefinnande står i centrum och med små medel kan man ändra känslan så den blir riktigt go!

Kursen är upplagd i ett antal avsnitt med texter och filmer från både egen träning och från olika kursdeltagares och vänners träning. Jag coachar en del ekipage direkt i filmerna och/eller lägger till reflektioner i texterna om vad som visas på filmerna också.

Filmmaterialet är sammanlagt nästan 4 timmar fördelat på olika avsnitt.

Kursavsnitt:

 • Välkommen
 • Belöningar och reflektioner
 • Play play play
 • Start och Slutsignal
 • The Happy Bubble
 • Powerlekar
 • Följalekar
 • Rekvisitalekar
 • Ta i och busretas
 • Hjälp, min hund stämplar ut!
 • Trixa tillsammans
 • Lekutveckling för den svårflörtade
 • Avslutning med mer på G

Nästa kurs ”Fokus på Engagemang del 2 – Störningar – Jippie!” är under uppbyggnad. I den kommer jag att fokusera på hur jag integrerar lekgrunderna i den fortsatta träningen. Jag kommer bl.a. att gå in på hur man kan se störningar som en tillgång i träningen och använda dom på ett roligt sätt.

Men för nu är min stora förhoppning att kunna förmedla glädje, gokänsla och massor av tips för att ge dig inspiration i din träning med din hund. Jag önskar er många härliga lekstunder tillsammans!

Varmt välkommen att anmäla dig till kursen här.

Kurspris: 790 kr ( inklusive moms)

 

Aktuell status
Ej anmäld
Pris
790,00 kr
Kom igång