Vide – vi provar oss fram

Allt börjar med trygghet och engagemang

Vide har nu hunnit bli 5 månader och värmen har slagit till ordentligt. Det märks att han tappar lite energi och eftersom Vide är lite ”svårtänd” sen innan så blir det mest att vi leker i olika miljöer eller att han bara får vara med och vänja sig vid allt möjligt. Något som jag inte vill slösa på så är det närarbete som kommer likna fritt följ så småningom. Där vill jag att valpen har en riktigt fin gokänsla och känner sig bekväm med att vara nära. Så engagemanget är som vanligt nummer 1 och jag behöver inte vara rädd för att Vide blir för het känns det som. Men ett litet tag framåt kommer jag möjligen ändå undvika att leka in position men kanske ändrar jag mig snart. Det är ju det som är så härligt med våra unga hundar, man får prova sig fram och försöka gå på en känsla av vad som passar just den här lilla individen.

Fånga följsamheten

Det jag brukar göra med alla valpar så är det att fånga upp beteenden jag gillar och belöna dom lite extra. Ett beteende är ju just det där att komma in till vänster sida och självmant vilja gå där. Det är en trygghetsplats och/eller en plats att gå och tigga belöningar på. Alla mina andra valpar har snappat upp det här väldigt fort. I Vides fall så har jag valt att hålla godis i handen så han får gå och kika lite uppåt mot min hand. Det har jag valt att göra både vid vänster sida och vid mitt högerben när jag går bakåt. Att jobba in honom mellan benen blev en kul grej för att få honom lite medveten om sin bakdel och för att få honom rak och fin. Kanske kan det också hjälpa för en bra position vid vänster sida sen. Han tycker i alla fall att det är kul att gå där känns det som. Och vem vet, kanske blir det HTM framöver för oss också och då är det ju inte så fel med flera positioner intränade.

Till hösten – Grymma grunder

Det finns mängder med sätt att träna in fritt följ och följsamhet på. Jag tror det ofta upplevs som ett av dom svårare momenten för många. Kanske just för att det är så många tekniska delar som ska sitta samtidigt som uthålligheten är en utmaning och engagemanget är A och O för att få till det på träning och tävling. Är du sugen på att få hjälp med att titta på hur just du och din unga hund ska kunna utvecklas så kolla in den här kursen som kommer till hösten och går varannan vecka: Grymma grunder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit