Puppytime 5,5 veckor

Här kommer en liten fortsättning på Puppytime.

Förra veckan kom jag iväg till Stenstorp igen för att hälsa på Lisa, familjen och valparna som då var 5,5 veckor gamla.

Just när jag kom så fick dom besök av dotterns kompisar också så det blev mycket nytt för dom små. Dom var väldigt intresserade av att klättra runt i knät och pussas och leka med tjejerna. Härligt att se. Jag höll mig lite i bakgrunden för vi skulle göra ett litet enkelt valptest. Delar av det finns med på filmen.

Det är så spännande att se hur valparna är när dom kommer ifrån sin lilla flock. Lisa bar upp en valp i taget till ett rum där dom inte varit förut. Satte ner valpen på golvet nära en matta och så var vi lite tysta först. Jag var redan inne i rummet. Valpen fick gå runt och undersöka. När den sen ville ha lite mer kontakt med oss så pratade vi med den. Den fick utforska en väska och träffa en ny leksak som luktade från mina hundar även om dom inte fått leka med den på länge. Jag provade också att slänga ner en godispåse på golvet så det smällde lite när valpen var upptagen av något annat. Några ljudrädslor visade ingen upp och det känns ju skönt då vallhundar överlag kan vara lite känsliga för ljud.

Alla valpar klarade av miljön bra, någon var lite mer uppmärksam på att syskonen fanns en trappa ner och därifrån hördes ju röster och ljud så den blev lite gnällig. Och det är ju inte så konstigt.

När man gör en sån här liten valptest så får man ju ta i beräkningen att valparna är i olika utvecklingsfaser, någon är kanske lite senare i utvecklingen, det kan handla om några dagar och detta kan göra att det blir lite skillnad när man testar av hur dom reagerar. Dessutom kan dom vara mer eller mindre trötta. Jag tycker ändå det ger en ganska bra bild av valparnas personlighet och vi ska göra om denna test en gång till när dom är en vecka äldre. Det är stor skillnad för valpen att vara med sina kullsyskon och att komma till ett rum helt själv utan dom och därför är det ju så lätt att få testa litegrann när man har en uppfödare som gör allt för att det ska bli så bra som möjligt med matchning valp och valpköpare. Sen var vi noga med att valparna inte skulle lägga på sig någon oro, det är ju viktigt att dom får en bra upplevelse när dom utforskar en ny värld.

Viktigt för mig är också att ha en dialog med Lisa och höra det hon sett i deras personligheter och hon berättar även på filmen lite om olikheter och likheter. Nu är det ju en spännande tid när valparna utvecklas så mycket på så kort tid.

Ja, snart är det dags för mig att välja valp!!! GAAAA!!! Inte lätt. Förra veckan blev jag kär i två stycken!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit