Sommarkurs – ett rent nöje

I helgen som var så hade Heléne Lindström och jag vår årliga sommarkurs på två och en halv dag. Vi brukar börja den på fredagseftermiddagen och sluta på söndagseftermiddagen.

Fredagen inleddes med en liten bana av lite annorlunda karaktär. Vi gillar att få se alla ekipagen i en situation som kanske inte helt känns igen. Så som det kan bli när man utsätts för något på tävling som man inte är helt förberedd för. Alla deltagarna var jättepositiva och det var verkligen ett rent nöje att träffa dom. En del var nervösa och då kom ju det fram just lite sånt där som kan kännas jobbigt på tävling.

Efter lite prat om vad banan hade gett för tankar så höll Heléne i ett teoripass, den här gången om hur man kan planera och utvärdera sin träning. Varför lyckades det så bra på det här träningspasset? Vad gjorde jag för uppvärmning? Var det ett bra upplägg för att förbereda min hund? Osv. Det finns så mycket intressanta saker man kan tänka på här. Man kanske inte måste föra långa dagboksanteckningar för att kunna säga att man är välplanerad?

En rolig idé som kom upp var att skriva post-itlappar som man sen bara sätter in på en sida. Tex ha en A4-sida i ett block för varje träningspass eller för en vecka och ha olika färger för olika saker.

Jag skulle kunna tänka mig att ha: BLÅTT för WAAOOO! (ja, man måste ju få höja sig själv och klappa sig på axeln ibland!), ROSA för Egna uppgifter (tex pendla med armarna lite bakåt istället för rakt ut, ser annars ut som att du tänker ut och flyga Ditte!!) GRÖNT för Sköna känslor – teamwork, LILA för Hjälparna, mina träningskompisars uppgifter (tex, jag vill ha kommendering hela tiden, också under belöningstiden och gärna extra högt då och då) GULT för Tendenser (såsom idag höll Magic för mycket åt höger i rutan) RÖTT för TA TAG I och förändra NU!!  Osv.

Det här var bara en snabb och inte alls genomtänkt lista på färgschema. Men kanske något jag ska prova, jag som inte är en baddare på att föra träningsdagbok själv.

Både på lördagen och söndagen körde vi träningspass där deltagarna fick jobba med kedjor av moment eller delar och nu i grupper så Heléne och jag hade varsin grupp och bytte dagen efter. Det känns som en stor fördel att vi då redan har sett alla ekipage på fredagen. Vi hade också träningspass där vi hjälpte ett ekipage i taget med det dom ville ta upp. Alla var härligt engagerade i varandras träning och det ställdes massor av frågor.

Teoripassen på lördagen och söndagen handlade  om Skillnader mellan träning och tävling och strategier för att utjämna dom. Det blev mycket frågor och vi hann inte prata om allt vi hade velat, precis som det brukar alltså :-).

En fråga som flera ville höra lite mer om var att jag hade sagt till några kursare att dom inte skulle ta i sina hundar under träningen. Vi diskuterade just om detta en stund och jag förklarade att jag främst menar att man ska titta på hunden och se om den tar beröringen som en belöning eller är det mest belöning för föraren?  och skjuter vi istället bort hunden strax innan vi ska fortsätta med ett moment?

Ett vanligt sätt att ta i hunden är att tex klappa den lite vid vänstersidan precis innan man börjar gå fritt följ. Många gånger ser man hunden titta bort, slicka sig om munnen, böja ner huvudet mot marken, börja nosa, trampa osv. Vill man lugna sin hund kan beröringen vara jättebra, men bäst att veta vad man håller på med 😉 . Många hundar mår ju bra av att höjas lite istället.

En av våra kursdeltagare var Ida med sin lilla brådmogna bc Puck. Vi har lärt känna varandra lite mer under våren då hon flyttat till Motala och nu bor vi nära varandra. Här är en liten film på en kedja med Puck, 5,5 månad. Ida har själv klippt ihop den. TAck för att jag får visa den här, Ida!

Många fina delar med balans i stadga och koncentration visar dom upp.  Idas glada och lättsamma sätt gillar jag skarpt. Mycket av Helénes och min vision av lydnadsträning handlar ju om att skapa en go känsla och inte fastna för mycket i att granska och sänka våra hundar – och oss själva!

Utgå från den hund vi har och försöka ha realistiska mål. Hundar är olika och deras personligheter gör att det ibland känns lättare och ibland svårare att träna just lydnad som är en sån detaljsport på många sätt.

Vår kurs heter Tävla och Träna – med hjärta och hjärna. På den här filmen så kan vi se massor av hjärta och mestadels en massa hjärna också, hä hä!  😉 Efter Idas träningspass och även senare hade vi lite prat om Pucks känsla och attityd i gåendet vid sidan. Bl.a går hon upp ganska rejält när det är ett ekipage i närheten som tränar utgång från planen och har lite lek och roligt för sig. Ekipaget syns inte på filmen tror jag men det fick Puck att gå igång rejält. En lite mer stadge/koncentrationsövning hade nog varit bättre i det läget kanske. Eller med en sån ung bc så kan man ju också ta det lite lugnt med störningsträningen och ta ut avståndet lite om hunden hamnar i helt fel känsla. Bara en tanke från mig där.

Ida som innan tränat en lite lugnare typ av bc är ju så glad över Pucks engagemang att hon sa att hon inte tänkte på att hon belönar ibland när Puck går upp i varv .

Jag kommer återkomma med lite videos om hur Ida tar sig an uppgiften att få Puck lite mindre gasad just vid sidan. För en halvårs gammal bc som gasar på redan nu, kan ju ev. bli lite svår att få till tex ett bra fotgående på framöver. Fortsättning följer alltså. Med Idas tillåtelse 🙂

Vår kurs hölls på Klubbarps stora fina gräsytor. TAck för att vi ännu en gång fick vara hos er.

Tack till Heléne som är ett nöje att jobba tillsammans med. Det är så underbart att jobba med någon som man vet aldrig någonsin säger något som är helt uppåt väggarna mot mitt eget sätt att träna hund. Vi väljer ibland olika sätt att hjälpa våra kursare eftersom vi givetvis inte tränar helt lika men vi har inga problem med att veta att många vägar bär till Rom och våra grundtankar delar vi verkligen.

Ett sista TACK till alla dessa härliga ekipage vi har fått lära känna under helgen. Några av dom kom tillbaka efter att ha varit med tidigare år, och även på andra kurser men en del var helt nya för oss. Alla lika välkomna. Låter det som att jag gillar mitt jobb 😉 Jo, det finns inget bättre!!!

2 svar

    1. TAck för dina fina ord Malin. Du är så välkommen nästa år, men vi ses ju innan dess. Heléne och jag ska försöka lägga ut datum ganska snart eftersom flera ville gå igen och behövde veta datum tidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit