Magic – inför klass 2, utvärdering av ett träningspass

Magics och min resa går inte så fort framåt kan man lugnt säga. Med massor av avbrott i träningen har vi nu försökt komma igång lite mer igen även om vädret just nu är rejält hett. Magic har lite svårt med orken och det ska vi nu försöka utreda lite mer hos veterinär vad det kan bero på. Hon känns annars riktigt kul att träna nu och jag tycker att hennes fokus blivit bättre. Jag brukar ju säga att min lilla (stora!) tjej har många hobbies i livet men till slut kanske hon förstår att lydnaden är ju det absolut roligaste hä hä!!!

Häromdagen tog jag och körde igenom ett klass 2 program. Vi har inte tränat med kommendering eller så tävlingsmässigt på ett tag så jag valde att i något fall belöna direkt efter ett moment, i några fall ta tävlingsbelöning först, följt av en “riktig” belöning, i något fall belöna i transport efter ett avslut och i ngt fall inte belöna alls förutom tävlingsbelöning och sen gå vidare in i nästa moment.

http://youtu.be/s2wsCMBEwq0

Utvärdering:

Det jag klappar Magic lite extra för:

Transporter och tävlingsbelöningar känns över lag fina.

Jag är extra nöjd med fokus i fritt följ (ngt som börjar bli bättre men varit rejält svårt),

läggandet under gång (en av våra akilleshälar, blir lätt för sakta ner), ovanligt bra för att vara Magic.

Inkallningen, höll fokus när jag gick iväg från henne (har belönat det för lite när jag lämnar så får lätt lite ofokus där)

Rutan, tog omdirigering direkt 🙂 Blir inte låg eller tveksam.

Apportering, höll god fart trots jättevärme och en bit in i programmet. Och ingången fin tycker jag.

Hoppet. Även om ofokuserad innan och under uthoppet så tar hon sittkommandot om än lite långsamt.

Fjärr, nedläggandet (vår absolut största akilleshäl ever!!!)  Oj vad jag tränat dessa armbågar. Men den här gången är det ett riktigt fint läggande vid sidan och dom andra är också helt ok.

Det jag klappar mig själv lite extra för

Jag drar mig inte för att lägga ut en film där en del saker absolut inte är perfekta på något sätt.  Vi har mycket att jobba vidare på och så är det ju för oss alla 🙂 .

Jag tycker att jag fick till fina övergångar inför momenten och förberedde henne bra även om hon inte helt svarade på det inför hoppet. Men där tror jag den där lilla tröttheten började komma också som kanske spelade roll.

Jag höll mig till min plan ända till slutet då det spårade ur lite 😉  Men då kan jag ju klappa mig på axeln och säga till mig själv nu att det ska jag försöka lära mig något av hä hä!!

 

Det vi definitivt ska tänka på/förbättra:

Mina uppgifter:

Magic behöver mer träning på att gå in i en fjärr efter en annan uppgift.

Min träning har legat så mycket på dessa infernaliska armbågar så att nu när jag tog ut avståndet lite för mycket för att läggas in i en kedja så blev det för svårt. Alltså fel val av mig att inte ta kortare avstånd.

Jag behöver vara säker på vad jag säger för ord i fjärren, provade helt plötsligt Sitt när hon inte tog Uppsignalen, för jag fick lite hjärnsläpp och tänkte att jag brukar kanske säga Sitt (men det är när jag tränar Abby). Tror ändå inte att det spelade jättestor roll för hon hade nog låst sig ändå. Mer träning alltså med fokus på övergångar till fjärr.

Rutan tror jag blev kort pga lite uppförsbacke och lite träning på sista tiden. Behöver alltså mer träning och att lägga rutan i lite backar och att ta ut avstånd.

Mitt största fel under detta pass var att fortsätta fjärrträningen. Brukar alltid säga till mina elever att släpp det där nu, ta med det som information och planera därefter. Men det kan ju vara bra att säga det till sig själv också!!! Nu gör jag det efteråt istället och försöker se till att lära mig något av det 🙂

 

För min egen skull och min känsla i träningen så passar det mig att försöka se dom bra bitarna och inte lägga störst fokus på allt som har förbättringspotential. Med det inte sagt att jag inte ska titta på dom bitarna också! Men jag tycker själv det är viktigt att jag lär mig se det jag faktiskt gör bra, eller min hund gör bra trots sin mattes brister ibland 😉 .

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit