LydnadsNytt inför 2021 års moment klass 3

 

ZÄTAT FÖRSVINNER I NUVARANDE FORM

I lördags kväll var det en liten föreläsning på Ulricehamns bhk i samband med rankingtävlingen i lydnad. Ordförande för FCI:s lydnadskommission Carina Savander berättade om de nya förändringarna. Jag försöker mig på en liten sammanfattning här och har jag missuppfattat något så räknar jag kallt med att någon annan går in och rättar mig 😉 (observera alltså att detta är så som jag uppfattade det som Carina sa).

Klass 3: Inkallningen kan innehålla Sitt också, dvs fortfarande 2 skiften men tex Sitt och Stå. Nytt är att man måste ha röstkommando men har rätt att lägga till handtecken.

Fritt följ kommer vara ett moment där Positionsändringar kommer till som eget moment (istället för zätat) dvs Momentet kan börja med Fritt följ en liten stund, sen kan det vara Moment slut och nytt moment börjar dvs Positioner och därefter kan det bli fritt följ igen. Positioner kan komma först eller i mitten eller i slutet på fria följet enligt Carina Savander. (senare läste en kompis till mig att i den engelska texten från FCI så verkar det som att Positioner kommer någonstans i momentet eller sist, inte först så nu vet jag inte vad som är rätt där.)

Positioner betyder att det blir två skiften tex sitt och stå, i det ena så kommer föraren få besked att momentet börjar, man börjar gå med hunden, kommenderar Sitt, fortsätter sen marschen utan hund och blir kommenderad att gå på olika sätt tex rakt fram, höger om, höger om och kalla in, då kan det bli en inkallning där hunden tex ska komma in bakifrån. Sen fortsätter man att gå fot och därefter kommendera nästa skifte Stå, blir kommenderad utan hund att gå tex framåt, vinkla vänster, vinkla vänster, göra helt om och ta upp hunden vid sidan i ett fot (precis som i dagens Z. Därefter troligen halt och moment slut, om TL ska kunna säga att moment Fritt följ börjar igen (ifall momentet Positioner ligger i mitten tex) . Nytt är också att det kommer finnas en rekommendation på tiden så att fria följet och Positioner inte blir ett väldigt tidsmässigt långt moment 👏👏

Momentet Runda förändras på det sättet att det blir en tunna (kommer ej användas på finska mästerskap enl Carina) eller 4-6 koner som kan vara i olika färger eller enhetlig färg. Om tunnan används föreslog Carina stenar i för att hålla den på plats. Jag har för mig att jag läst att ytan för konerna ska vara 0,5 kvadratmeter. Carina sa mellan 0,5 och 0,7 men lät lite osäker där. Konernas formationer kan vara på många olika sätt. Carina föreslog fler koner om man har små hundar anmälda på tävlingen så dom inte springer emellan. Önskvärt är att hunden efter den rundat koner eller tunna återgår till mittlinjen.

Momentet förändras också med apporter 6 meter från hindren och att man kan välja 5-7 meter från hindren vid sin uppställning istället för som idag 5 meter.

Rutan: Ändringar där var att hunden kan få ha en eller fler tassar utanför ringen och man kan välja om man vill dirigera den vidare till rutan,dock med avdrag i förhållande till hur mycket den är utanför ringen. Man kan också omdirigera in den i rutan med de avdrag som då blir.

Hur mycket en hund måste stå i ringen för att det ska räknas som att det är godkänt är jag osäker på.

Nytt är också att alla kommandon som ges där hunden ska skickas iväg från oss måste höras tydligt för domaren. Möjligen gäller det under Positioner också, tror inte att det togs upp. Däremot frågade jag om det gällde tex ordet Fot när hunden jobbar nära oss men det gjorde det inte, där kan man fortfarande använda sig av inget kommando om man vill eller väldigt tysta kommandon.

Sen har säkert ingen missat att metallapporten försvinner från klass 2 nästa år 👏🤩👏

Dirigeringsapporteringen ändras så konen försvinner. Man skickar hunden rakt fram mot mittapporten och när den passerat 10 meter (som kommer vara markerade i kanterna på något sätt) så får man stoppa hunden när man vill innan den kommit fram till mittapporten och därefter invänta om hunden ska apportera mittapport eller höger el vänster apport. Önskvärt är en rak linje ut, inte att den svävar iväg åt något håll.

Emelie Wickström gav mig lite mer info om vad Carina sa: Angående Ringen till Rutanmomentet: Drar 0,5-1 p vid en tass ute. 3 fötter ute: 7 p. 2 fötter ute en 8a. Helt ute måste dirigeras in och får en 8a om det är snyggt.

Ff och Positioner: 2 skiften, en inkallning och ett upptag

Inkallning. DK -2p. Domaren berättar vilka positioner det blir.

Viktigt med energi och glädje – inte högst km/h

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit