Nya tider – goodbye till 2014

Som vanligt har det inte blivit så mycket bloggande för min del under förra året. Nu är dock en ny hemsida på gång som förhoppningsvis ska ge mig inspiration att sätta igång att få mina tankar på pränt lite oftare i alla fall. Hemsidan är inte riktigt klar ännu men snart så. Det är den fantastiskt begåvade och härliga Lena Gunnarsson som hjälper mig så det ska nog bli jättebra det här.

Hon har bland annat skrivit boken Apportering till vardag och fest IMG_0653tillsammans med Elsa Blomster. En av dom bästa hundträningsböcker jag läst. Passar även oss lydnadsnördar för det finns så mycket tips på grundträning och lekträning bland annat, som vi kan ta till oss.

Hon har också hjälpt till att skriva om Maria Brandels bok om grundträning, Från valp till stjärna, den har jag skrivit ett tidigare inlägg om. Också en superbra bok som säkert många lydnadsintresserade har i sin bokhylla nu.

Dom tidigare blogginläggen kommer komma på plats så småningom.

Nu till en liten sammanfattning av förra året.

Abby – fortsatt problem med sjukdomar, bland annat lungmask som gjorde att båda hundarna fick ta det lugnt i två månader förra våren för att veterinären hela tiden sa att det var kennelhosta medan jag kände att Nä, det är det inte. Men det tog tid att reda ut vad det var. Efter ett tips från en vän så avmaskade jag hundarna och Abby blev frisk. Med väldigt dålig kondition dock som följd. När en äldre Abby_downhund inte får röra på sig ordentligt så tappas musklerna snabbt. Efter några månader var vi dock igång och fick till en bra tävling i Motala men tyvärr en skakning i ösregnet på sitt i grupp gjorde att nollan var ett faktum. Regn har tyvärr aldrig varit Abbys passion precis och vi är väl lite lika där. Har full förståelse för att det var svårt.

Tillsammans med härliga Diana och Lillemor och deras respektive så hade vi några fina träningsdagar på Öland med tävling på brukshundklubben där. Strax innan vi skulle gå in och tävla började Abby visa konstiga rädslesymtom igen, precis som när hon haft tandsmärtor innan. Hon satt och trampade genom hela Sitt i grupp och var sig inte riktigt lik. Det visade sig senare att hon haft otur att skada två tänder och med sin bakgrundshistoria med stora nervsmärtor från tänderna som gett rädslor för människor, snabba rörelser och ljud så var vi tillbaka igen med att jag under hösten bara försökt bygga upp henne mentalt och psykiskt. På nytt fick hon lungmask också i höstas men denna gång visste jag vad det var och hon behövde inte vara dålig så länge. Känns dock inte kul att behöva avmaska hundarna två gånger på ett år. I julas fick vi ett nytt bakslag med smärtor när hon sprang rakt in i ett fotbollsmål i mörkret när jag ropade på henne. Nu är det eventuellt så att hon behöver få åka till tandläkare igen, kanske har lagningen gått sönder när detta hände. Jag har avvaktat lite för det är inga tydliga symtom och jag är osäker på om det är psykiskt mer än fysiskt nu.

HTM-träningen som vi satt igång med har inte känts helt bekväm för Abby. Hon blir osäker i vissa positioner, är påverkad av om jag rör händerna på vissa sätt osv. Jag har just nu bestämt mig för att fortsätta med lydnaden ett tag till och inte blanda in HTM så mycket även om det för mig varit jättekul med en ny sport så tappar jag gnistan när jag ser att Abby blir låg. Troligtvis har hon haft ont när vi tränat utan att jag märkt det, hon vill ju så mycket. Dock är ju lydnad och jakt ändå favoriterna för både henne och mig så det är ju inget stort problem så.

Magic – det här året som gått har vi kunnat träna på lite mer än tidigare. Hon har fått vara betydligt Magic liggerfriskare än under sitt första år i livet. Jag har haft stor hjälp av en mycket duktig homeopat. Magic fyllde två år i somras. Hon är en hund med mycket impulsivitet samtidigt som hon inte alltid tar i när det gäller att springa fort i lydnadsträningen tex. Hon har inte alltid så lätt för att hålla fokus utan har en hel del andra hobbies som jag inte delar med henne tyvärr. Vardagspromenaderna är en utmaning då hon är väldigt jaktintresserad. Det går dock framåt på många sätt. Jag kommer skriva mer framöver och ha med lite filmer om vår träning. Tanken är väl att vi ska kunna tävla klass 1 och 2 nu i vår. Något som jag alltid, alltid får tänka på, är att kunna få henne att växla fokus, hålla sig stilla, och ändå ta i när det gäller. Och lägga ner armbågarna!!!!

Här en liten film från en rolig träning med retrievergänget, Tina, Marika och Helena med sina härliga goldenhundar var här en helg i höstas.

Jobbmässigt:

Året som gått har inneburit en massa roliga kurser både här i Motala och på andra orter. En spännande resa till Österrike fick tyvärr ställas in pga sjukdom (inte min) men jag kommer åka dit i sommar istället och hålla kurs. Det är lite pirrigt att tänka sig att stå och hålla kurs på engelska. Annars har jag fått säga nej till flera roliga erbjudanden från olika länder. Jag kan egentligen inte lämna bort Abby till andra än mina föräldrar som det är nu och det gör att det blir svårt att ta utlandsjobb.

Här hemma har jag haft ett antal roliga träningsgäng som återkommit. Det är så himla kul att ha gäng som tränar ihop annars och sen som kommer på en gemensam kurs. Deltagarna har oftast kommit på fredagen och bott och umgåtts på vandrarhemmet 500meter från hallen och sen kursat i två dagar i träningshallen. Dom är alltid så engegerade i varandra och filmar och diskuterar. Flera av gängen har varit fyra stycken bara. Det är ett jättebra antal. Man får tid för mycket diskussioner om varje ekipage och kan verkligen grotta in sig i allt möjligt som kommer upp på träningen. Jag ser fram emot flera såna träffar framöver också.

Mitt samarbete med Heléne Lindström har också fortsatt och vi har haft några väldigt roliga kurser ihop. Bla var vi iväg till Göteborg efter jul och hade kurs på Kungliga hundar. Vi har också haft en ny kurs som vi kallar för Kommunikation på tävlingsplanen, där vi filmar varje ekipage i en tävlingslik situation och sen går vi gemensamt igenom vad som händer mellan hund och förare på planen. Det är jättespännande. Många gånger så hör vi att föraren från början tror att så mycket handlar om hunden och vad den gör, men är det kanske så att vi själva kan göra små förändringar som har stor betydelse för hur vi tillsammans upplever en tävling jag och min hund? Kursen återkommer nu i slutet på februari igen. Om någon skulle vara intresserad så har vi pga återbud två platser kvar.

Privat: Det har varit ett tufft år på många sätt. Flera års sjukdomar och elände med hundarna har satt sina spår i mig psykiskt plus lite annat smått och gott. Under mer än ett års tid har jag haft en del problem med hälsan och inte kunnat sova om nätterna. Min energi har inte alltid varit på topp och jag har tappat en hel del träningslust. Inte när jag väl tränar för då blir jag nästan alltid väldigt glad och glömmer det mesta om onda knän och höfter osv.

2014 var det dock dags att ta tag i saker och ting med dålig hälsa och inte bara gå och deppa ner mig och jag insåg att jag var tvungen att göra något åt min situation om jag skulle kunna träna hund överhuvudtaget i framtiden. Jag har i flera år gått på Qigong hos en superbra kursledare i Motala men inte orkat träna själv emellan kurstillfällena. Känns kanske igen? Hur som helst så satte jag igång och efter några månaders träning av qigong hemma så började mitt knä bli bättre och i slutet på förra året så fick jag dessutom tag i en Sakro-kraniell terapeut och då vände det helt. Efter en behandling har jag sovit om nätterna. Så himla skönt. Nu fortsätter hon att hjälpa mig och tanken är att även resten av kroppen ska bli bättre på sikt.

Till sist: Tack till min sponsor Marika på Morrhåret Hundsport för året som gått! Jag har en liten filial för Morrhårets produkter i min hall, visste du det? Kolla här.

Tack 2014, jag är glad att lämna dig bakom mig och ser nu framåt ett roligare år med alla möjliga roliga projekt på gång. 2015 skönt att du är här!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Dela nyheten på sociala medier

Fler Nyheter

Leka själv
Blogg

Teja – lekfullt, leka, lära

Jag har fått så många hälsningar och berättelser efter min blogg om beslutsångesten angående Teja. Många solskenshistorier men också ett och annat där det varit

Timotej
Blogg

Beslut och ombeslut

  Jag är ju inte mer än människa!! Och en del av oss grubblar och grunnar och beslutar och ombeslutar och så har det varit